Lär dig grilla fisk och skaldjur

Grilla fisk och skaldjur

Nu är grillsäsongen äntligen här, och i stället för rött kött utgör fisk och skaldjur ett gott och nyttigt alternativ! De flesta fiskar och skaldjur går utmärkt att grilla. Här har vi samlat våra bästa grilltips för fisk och skaldjur. Längst ner på sidan hittar du samtliga grillrecept för fisk och skaldjur listade.

Vilka fiskar passar att grilla?

Grundregeln är att ju fetare och fastare fisk desto enklare att grilla med lyckat resultat. Välj i första hand feta eller fasta fiskar som hälleflundra, lax, marulk, och röding. Magrare fiskar som t ex piggvar, rödtunga, sjötunga och torskrygg kan också grillas med gott resultat men bör grillas i folie eller marineras och grillas i grillkorg. Som alternativ till vanlig korv kan vi också rekommendera laxkorv.

 

Vad bör jag tänka på när jag grillar fisk?

Grilla inte kylskåpskallt. Låt ingredienserna stå framme en halvtimme innan du lägger dem på grillen.

Se till att grillgallret är rent. Använd en stålborste för att rengöra grillgallret.

Rätt glöd. Låt tändvätska dra i c:a 5-10 minuter innan du tänder på. Tänd grillen i god tid eftersom det tar lite tid innan den rätta glöden infinner sig, räkna med c:a 20-30 minuter. Du har den rätta glöden när ett vitt lager av aska täcker kolen. Blanda gärna kol och briketter så får du en snabb glödbädd som håller längre.

Pensla med olja eller använd en grillkorg. Pensla grillgallret med olja innan grillning eller använd en grillkorg i teflon för att förhindra att fisken fastnar.

Hett galler. Se till att grillgallret är riktigt hett innan du lägger på fisken så fastnar den inte lika lätt. Om fisken ändå skulle fastna så släpper den i regel om du ser till att grillgallret hettas upp.

Undvik dropp. Var försiktig med marinad och glaze så att det inte droppar ner i glöden och börjar brinna.

Blomspruta. Ha gärna en blomspruta till hands och spreja på kol eller fisk som tar eld.

Skär några skåror i fiskens skinn. Om fisken har en skinnsida skär du några skåror i skinnet, då drar den inte ihop sig vid grillningen.

Vänd bara en gång. Fisken blir saftigare om du bara vänder den en gång. Vänd fiskbiten när den börjar bli vit och ogenomskinlig i kanten. Använd gärna en stor grillspade med långt skaft.

Fisk blir snabbt färdig på grillen. Håll uppsikt över fisken under hela grillningen, fisk som grillas för länge blir lätt torr.

 

När är fisken färdiggrillad?

Fisken är färdig då köttet är vitt och ogenomskinligt. Laxkött ska vara blekrosa och ogenomskinligt. Kontrollera om fiskköttet är färdigt med en gaffel eller potatissticka genom att sticka in den i fiskköttet och dra ut den efter någon sekund. Går gaffeln eller stickan lätt igenom köttet och den känns het om du lägger den mot insidan av handleden är fisken färdig.

Alternativt kan en digital termometer användas för att avgöra om fisken är klar. Vitfiskar, som t ex torsk, ska ha en kärntemperatur på c:a 52° C; hälleflundra 48-50° C; lax c:a 48° C; marulk 47-58° C och tonfisk 31° C (tonfisk bör alltid ha en rå kärna).

 

Grilla fisk i folie

Mager fisk grillas med fördel i ett foliepaket med t ex rotfrukter, grönsaker, örter och kryddor. Foliepaketet gör att fisken håller ihop, blir saftig och att smaker bibehålls.

 

Grilla fisk på spett

Träspett bör blötläggas i c:a två timmar innan grillning. Spetten kan med fördel oljas in innan fisken träs på så lossnar den lättare efter tillagning. Eftersom fisk, skaldjur och grönsaker har olika tillagningstid bör de grillas på separata spett för bästa resultat. Se till att bitarna på spetten är jämnstora.

 

Grilla skaldjur

Hummer, räkor, scampi, tigerräkor, gambas och pilgrimsmusslor går utmärkt att grilla. Bäst resultat erhålles om skaldjuren är råa innan grillningen men även kokta skaldjur kan med fördel grillas hastigt för att tillsätta smak och färg. Gemensamt för samtliga skaldjur är att de har kort tillagningstid och snabbt blir färdiga.

Grilla räkor (nordhavsräkor)

Tinade eller halvfrysta nordhavsräkor kan med fördel grillas i en bit smörad aluminiumfolie för att ge dem en nykokt smak. Paketera räkorna i folien och låt dem ligga på grillen ett par minuter tills de är ljumma.

Grilla scampi, tigerräkor och gambas

Skala råa räkor och grilla dem c:a en halv minut per sida. Kokta räkor grillas hastigt för att tillsätta smak och färg.

Grilla hummer

Hummer delas med en kniv i två likadana halvor varefter halvorna läggs med köttet ned mot ett finmaskigt galler eller en grillkorg. När hummerhalvorna är färdiggrillade kan du vända på dem och pensla på en marinad eller glaze. Du kan också använda smör, örter och citron.

Grilla pilgrimsmusslor

Grilla pilgrimsmusslorna snabbt, c:a en minut per sida. Pilgrimsmusslor smakar bäst när det har en rå kärna.

 

Marinad och glaze

Till skillnad från rött kött behöver fiskkött inte marineras för att bli mört. Man marinerar huvudsakligen för smakens skull, varför det räcker med att marinera en kort stund innan grillningen. En glaze ger fiskköttet färg, smak och fin glansig yta och kan penslas på precis innan eller efter grillningen. Undvik gärna marinader med fett eftersom fettet lätt börjar brinna och fisken blir bränd istället för grillad. Man kan med fördel vänta tills efter grillningen med att pensla på glaze. När man grillar är det marinaderna och glazerna som ger smak och karaktär åt fiskrätten. Vill man att fisken ska ha en stark marinadsmak kan man lägga filéerna i marinad några timmar innan grillningen.

Våra marinadrecept »

 

Våra grillrecept

Här nedanför hittar du alla våra grillrecept:

Grillrecept fisk och skaldjur
Asiatisk marinad
Balsamicoglaze
Barnens skattkista
Fin marinad för räkor
Fisk och bönor i folie
Fiskmarinad med koriander och sweet chili
Fiskmarinad med lime och honung
Fiskmarinad med timjan och dijonsenap
Fiskspett
Grillad baconlindad marulk
Grillad eller stekt hälleflundra med chilisalsa och olivmajonnäs
Grillad hälleflundra
Grillad hälleflundra i marinad
Grillad kungskrabba med avokadocréme
Grillad kungskrabba snabbt och enkelt
Grillad lax med mango
Grillad lax med sallad av curry, äpple, potatis och getost
Grillad lax på spett med chorizo och vita bönor
Grillad marinerad hälleflundra
Grillad marinerad kungskrabba i folie
Grillad marinerad marulk
Grillad marulk med avocado och steksky
Grillad marulk med hummerhollandaise
Grillad marulk med pestomarinad
Grillad röding med lök
Grillad svärdfisk
Grillad svärdfisk med gurk- och limesalsa
Grillad svärdfisk på spett
Grillad tonfisk med olivröra
Grillad tonfisk med persiljesallad
Grillad tonfisk med tomatsalsa
Grillade baconlindade pilgrimsmusslor med salvia
Grillade laxspett teriyaki
Grillade pilgrimsmusslor
Grillade pilgrimsmusslor i folie med svamp
Grillade pilgrimsmusslor i marinad
Grillade pilgrimsmusslor med persiko- och ananassalsa
Grillade skaldjur med saffransaioli
Grillspett med lax och marulk
Grilltillbehör, avokadosås
Grilltillbehör, romsås
Grilltillbehör, tomat- och basilikafärskost
Gräddfilssås med dill och äpple (kall sås)
Grönsaksspett med vitlöksolja
Gös med örtsås
Hasselbacksröding
Karibisk grillad tonfisk
Lax i folie med färskpotatis
Lime- och honungsmarinad
Lime- och vitlöksmarinerad tonfisk
Limegrillade räkor med grönsaksspett
Limemarinerade gambas
Limesås (kall sås)
Ljummen primörsallad
Lyxfisk i folie
Marinerad marulk
Marinerade laxspett
Marulk med vitsås och torkad tomat- och pinjerörra
Marulk- och halloumispett
Marulksmarinad med timjan och dijonsenap
Persilje- och vitlöksmajonnäs
Pestoglaze
Ratatouillespett med vitlöksolja
Räkor i folie på grillen
Scampispett med pilgrimsmusslor och marulk
Skaldjursmarinad med basilika och vitlök
Skaldjursmarinad med kruspersilja
Stenbergs skaldjursmarinad
Tomat- och sojamarinerad sejfilé
Tomatmarinad
Tonfiskburgare med chili- och koriandermajonnäs
Yoghurtmarinad

GRILLA FISK OCH SKALDJUR

Fisk och skaldjur för grillen

Dela den här sidan

Dela den här sidan med dina vänner:

Facebook Facebook
Twitter Twitter

 

RSS Fiskbilens RSS
Erbjudanden, recept och matlagningstips via RSS-flöde. Prenumerera
Nyhetsbrev Nyhetsbrev  
Prenumerera